Bemesten

Het bemesten van je bonsai is heel belangrijk omdat ze in kleine potten staan met weinig voedingsstoffen. Door op regelmatige tijdstippen en op een correcte manier te bemesten, zorg je voor een gezonde en gecontroleerde groei.De grootste fout die beginnende bonsailiefhebbers maken is vaak dat ze veel te weinig bemesten.

 

Bestanddelen van mest.

Alle soorten mest in de handel zijn voorzien van een NPK-waarde:

  • N is de scheikundige benaming van stikstof en zorgt voor de algemene groei van de plant.
  • P is de scheikundige benaming van fosfor en bevordert de ontwikkeling van knoppen en vruchten.
  • K  is de scheikundige benaming van kalium en is belangrijk voor het winterhard maken van je bonsaiboom en de diktegroei van de stam en de takken.

Naast deze stoffen zitten er in mest ook nog andere bestanddelen zoals zwavel, magnesium en calcium. Al deze bestanddelen hebben hun eigen werking, maar voor het bemesten van je bonsai dient vooral rekening gehouden te worden met de NPK-waarde.

Het is aangewezen om in de lente en de zomer een meststof te gebruiken met een eerder hoge N-waarde en tijdens de late zomer en de vroege herfst een meststof met een relatief hoge K-waarde.

 

Wanneer bemesten?

Normaal gesproken mag er worden bemest vanaf maart/april tot einde augustus, maar dit is ook afhankelijk van de boomsoort en de weersomstandigheden

Je kunt zowel gebruik maken van vaste (via de wortels) als van vloeibare meststoffen (voor de bladbemesting).

Wintermeststoffen hebben geen zin en wees vooral niet bang om voldoende te bemesten in de groeimaanden.

 

Hoe bemesten?

Gebruik bij voorkeur steeds organische meststoffen zoals bijvoorbeeld biogold, green king, visemulsie of gewone koemest en doe dit liefst volgens een strak schema.

Combineer dit ook regelmatig met bladbemesting, dat direct door de plant wordt opgenomen. Wees hierbij wel voorzichtig om verbranding van de bladeren te vermijden.

Lid van de VBV Vlaamse Bonsai vereniging