Wat is bonsai?

Het woord “Bonsai” is afkomstig uit het Japans en de letterlijke vertaling is “plant in pot”. Breder gezien is het feitelijk een hele verzameling van technieken om een boom op te kweken, te vormen en te verzorgen op een zodanige manier dat hij er natuurlijk en oud uitziet.

Bonsai heeft zich in de loop van eeuwen ontwikkeld van het in potten houden van planten tot een zeer gerespecteerde en verfijnde Aziatische kunstvorm, die sinds enkele decennia ook in de rest van de wereld beoefend wordt.

 

Oorsprong van bonsai.

Hoewel het woord “bonsai” is afgeleid uit het Japans, waren het in feite de Chinezen die reeds in 1000 voor Christus zijn begonnen met “pun-sai”: het ontwikkelen en toepassen van diverse technieken om bomen in potten te kunnen houden. Initie3el waren het vooral de rijken in China die zich bezig hielden met deze kunstvorm en de bomen werden vaak als cadeau verspreid binnen de Chinese landsgrenzen.

Tijdens de Kamakuraperiode (1185-1333 na Christus) nam Japan veel culturele kenmerken over van China en zo werd ook bonsai geïntroduceerd in Japan, waar deze kunstvorm verder werd ontwikkeld en langzaamaan uitgroeide tot de bonsaivorm die we momenteel kennen. De vele stijlen waarin bonsai worden gevormd en de speciale gereedschappen werden voor het merendeel in Japan ontwikkeld.

Pas omstreeks 1900 werd bonsai ook buiten Azië bekend.

Lid van de VBV Vlaamse Bonsai vereniging