Bonsai kweken.

Bonsaibomen zijn dus bomen die zo worden getraind en verzorgd dat ze klein blijven, maar er wel oud en realistisch uitzien. Eigenlijk kweek je dus geen bonsai, maar je kweekt een boom waaruit je een bonsai wil gaan vormen.

Je kan op verschillende manieren een bonsai/een boom kweken :

  • Uit zaad.
  • Door te stekken.
  • Door zelf planten te verzamelen uit een tuin of uit de natuur.
  • Door aankoop van startplanten (o.a. in tuincentra).
  • Door te enten of te marcotteren.

Je kan uiteraard ook een bonsai aankopen. Dit bespaart enerzijds heel veel werk en tijd, maar is anderzijds ook zeer kostelijk en het ontneemt je ook het plezier om zelf een bonsai te creëren en te vormen.

In principe kun je vrijwel elk plant of boom tot een bonsai omvormen, maar de ene plantensoort leent zich beter tot deze vorming dan een andere plantensoort.

 

Standplaats.

Uiteraard verschillen de vereisten per boomsoort. Over het algemeen kun je stellen dat elke boom veel licht moet krijgen, maar dat hij niet in te felle wind of te hevige zon mag staan in de zomer (gevaar op uitdroging en verbranding van de bladeren). Men kan wel een duidelijk onderscheid maken tussen binnen- en buitenbonsai.

Binnenbonsai moeten vlak bij een raam zonder glasgordijnen staan (veel lichtinval), maar liefst niet in het directe zonlicht. Je draait ze best om de 2 weken eens om, zodat ze niet te veel naar 1 kant groeien. In de zomerperiode mogen ze gerust buiten gezet worden, wat hun groei zal bevorderen en zo zijn ze ook beter gesterkt voor de donkere winterdagen.

Buitenbonsai daarentegen buiten staan op een lichte plek en liefst niet in de volle middagzon en een beetje beschut tegen felle wind. Je mag ze wel enkele dagen binnen zetten om ervan te genieten, maar zeker niet te lang want ze zullen het binnen minder goed doen dan buiten. Doe dit ook niet in de winter want zo zal de sapstroom van de plant veel te snel terug op gang komen en dat kan sterfte tot gevolg hebben. Om de planten te beschermen tegen extreme koude in de winter (meer dan -5°C) is enige bescherming aangewezen (vb. een niet verwarmde schuur of garage).

Lid van de VBV Vlaamse Bonsai vereniging