Water geven

Water geven is een heel belangrijk onderdeel van de verzorging van een bonsai. De hoeveelheid water en de frequentie van het water geven hangt uiteraard af van het seizoen, het weer, de standplaats, de grootte van de boom en de pot en van de boomsoort zelf.

 

Hoe dikwijls water geven?

Zoals reeds gezegd hangt dit van een aantal factoren af en vooral in het begin is het vaak moeilijk om dit te bepalen. Daarom een aantal tips:

  • Steek een tandenstoker in de grond en na 10 minuten kun je eraan zien of je al dan niet moet water geven (door vocht verkleurt het hout -> hoe lichter de kleur, hoe droger de grond is).
  • Voel met je vingers aan de grond om te bepalen of de grond droog of vochtig aanvoelt.
  • Voor bomen geplant in akadama (Japanse kleisoort) kun je gemakkelijk aan de kleur zien dat je plant water nodig heeft.

 

Geef ook alleen water wanneer het nodig is, want één van de meest voorkomende ziektes is wortelrot dat veroorzaakt wordt door een teveel aan water.

Anderzijds is het echter nog van groter belang om de boom nooit volledig te laten uitdrogen, want dit kan belangrijke en onherstelbare schade toebrengen aan het wortelstelsel.

Houd je bomen daarom goed in de gaten en wen jezelf niet aan een vast patroon: soms heeft een boom dagelijks water nodig, maar bij zeer warm weer en een standplaats in de zon kan dit ook 2 tot 3 keer per dag zijn.

Om dit alles te vergemakkelijken is het bij het verpotten zeer belangrijk om een grondmix te kiezen die het water enerzijds zeer goed vasthoudt en anderzijds zorgt voor een goede drainage (bijvoorbeeld akadama).

 

Wanneer water geven?

In principe maakt het niet uit wanneer je water geeft, maar het is liefst niet aangeraden om dit te doen op de warmste periode van de dag (mogelijkheid van verbranding van de bladeren). Bovendien wordt de grond door het water ineens sterk afgekoeld, wat niet bevorderlijk is voor de wortels.

Voor velen is de avond het beste moment om water te geven zodat de boom de hele nacht door rustig water kan opnemen.

 

Hoe water geven?

Voor onze buitenbonsai geldt dat we best water geven van bovenaf. Giet het water dus op de kroon van de boom om zo het wegspoelen van het water te voorkomen en blijf net zo lang gieten tot het water onderaan uit de pot loopt. Gebruik bij voorkeur een gieter met een lange hals en een zeer fijne sproeikop zodat je een fijne bries krijgt.

Voor onze binnenbonsai geldt dat we het best water geven op het grondoppervlak van de boom en het water hoeft niet uit de pot te lopen. Het is echter wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond door en door vochtig wordt. Als er constant droge plekken in de pot blijven, zullen de wortels immers deels afsterven.

De regel is dan ook om niet te vaak water te geven, maar dit vooral zeer zorgvuldig te doen!

Wij geven er de voorkeur aan om de bomen met regenwater te begieten. Kraantjeswater is weliswaar niet slecht, maar door het calcium in het water vormt zich een witte aanslag op de bladeren.

Lid van de VBV Vlaamse Bonsai vereniging